• info@grafie.cz
  • 222 714 580

Tvorba produktového katalogu (2. díl)

Minule jsme otevřeli téma výroby produktového katalogu (od A do Z). V úvodním dílu jsme řešili základní a veledůležité věci typu: vypracování projektu, návrh grafického layoutu, či zcela klíčové – nastavení systému pro budoucí práci všech zúčastněných na katalogu, možnosti jeho sdílení, editace a korekce (textu, fotografií, grafiky) – vše samozřejmě hezky online.

Základní stavební pilíře máme tedy pevně položeny a můžeme nyní začít bez obav stavět a budovat. Budovat co? No přeci náš parádní produktový katalog. Dnes se budeme věnovat fotografické činnosti!

Foto aneb čím a jak začít
Samozřejmě by bylo nejjednodušší zadat vše profesionálnímu fotografovi a jen čekat na výsledek. Ale takoví lenoši my rozhodně nejsme, navíc chceme přeci mít vše plně pod kontrolou. Nejprve třeba zvolit časový harmonogram, ve kterém bude zahrnuto zapůjčení konkrétních produktů (a jejich množství) + naplánovat jednotlivé fáze fotografování. Fotografování v profesionálním ateliéru je jasnou volbou.

Pozor – ač k tomu moderní technika často svádí, zásadní chybou je zvolit cestu kvantity! Snažit se nafotografovat vše naráz, stejně tak jako bezmyšlenkovitě „práskat“ jeden snímek za druhým je kontraproduktivní a vězte, že to neskončí dobře! Důraz klaďme jednoznačně na pečlivost, kvalitu a systematičnost. Nikam nespěchejme, ale mějme předem naplánovaný každý cyklus fotografování.

Čas jsou peníze
Máme-li rozmanitou skladbu produktů (což je téměř vždy, nefotografujeme-li zrovna krabicová vína), je vhodné si je rozdělit do skupin. Způsobů je více, avšak dobře se mi už mnohokrát osvědčilo dělení dle:

  • A) tvaru a velikostí
  • B) barvy
  • C) povrchu (lesklé/matné/strukturované/sklo).

Takové rozdělení vám umožní pracovat mnohem systematičtěji a věnovat se tak v každé fázi fotografování jen jednomu „typu“ produktu. V konečném důsledku tím ušetříte spoustu času, nervů i hodin posléze strávených u PC. Navíc katalog pak bude působit kompaktnějším dojmem. Stejně tak by se každé fotografování nemělo příliš protahovat – co nedáte během 2–3 hodin, už daný den nedáte vůbec (aneb jak praví moudré přísloví: „ráno moudřejší večera.“).

Technika a nastavení
Kvalitní technika je základ! Bez pořádného fotoaparátu (nejlépe DSLR s možností manuálního nastavení expozice) a kvalitního objektivu (ideálně makroobjektiv) to nepůjde. Mezi nezbytné pomůcky patří alespoň dvojice zábleskových světel (systémové blesky nebo ateliérová světla) a dálkové odpalování.

Dále potřebujeme softboxy nebo pauzák na difuzi (rozptyl) světla, fotografický stůl nebo průhlednou desku, bílé a černé desky (pro potlačení, nebo zdůraznění stínů). Různě barevné desky se také hodí – lze s nimi dělat barevné efekty. Určitě nezapomeňte na šedou tabulku (normovaná 18 % šedá) nebo jiné sofistikované pomůcky typu Color Checker – barevnost je zde velmi důležitá a je třeba být barevně zcela korektní (není-li jiný záměr). Též stativ je skvělým pomocníkem.

Závěrem
Neponechejte nic náhodě a vybavte se pořádnou porcí čistících prostředků. Něco na čištění hladkých i strukturovaných povrchů, antistatický hadřík, sprej se stlačeným vzduchem, ideálně malý vysavač. Hodí se mít po ruce lepicí pásku, modelínu/tvarovací hmotu, nůžky a roztřikovač s vodou (př.: fotografování jídla – chceme přeci, aby vypadalo přitažlivě, čerstvě).

Během fotografování musíte důsledně dbát na čistotu. Zejména prach je velkým nepřítelem a bohužel je všude. Projevuje se hlavně na tmavém povrchu. Stejně tak pozor na mastnotu – ulpí snadno na lesklých površích (a často si ji ani nevšimnete). Proto musíte neustále otírat, čistit, leštit, ofukovat a důsledně hlídat čistotu produktů. A žádnou paniku, co vám unikne, to pak „doladíte“ v PC. Ale o tom (a více) zase příště.

Autor: Martin Hájek

Předchozí díl Pokračování

Komentovat

Máte zájem o některou z nabízených služeb? Potřebujete další informace?

Translate »